Assalamualaikum. Ahlan Wa Sahlan | Hidup untuk mencari keredhaan Ilahi +Follow | Dashboard
ღ !...Modesty...! ღ: 2017
ღ !...Modesty...! ღ
Myself Exchange

Kisas Mengajarku Erti Hak & Keberkatan


Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum , kayfa halukum jami'an?(Apa khabar kamu semua?)

Wah, lama rasanya jari-jemari ni tak menari-nari atas keyboard. Dah berapa bulan blog ni kutinggalkan. Bukan sebab malas, tapi tuntutan sekolah dan menuntut ilmu yang lebih utama, maka blog ni terpaksa dibiarkan dalam keadaan 'sleep'...keeps session in memory but in low power state hehehe :D

Post kali ni insha-Allah NR nak share cerita pasal Kisas. Allahu..berapa bulan je lagi masa berbaki untuk NR bermukim di Bumi Waqafan ni..bumi yang sungguh diberkati. Kira-kira 5 bulan je lagi kami generasi 62 atau Al-Abrar(our batch name) akan menduduki peperiksaan SPM dan kemudian terbang menjadi HELANG di awan sana. Ahhh..rasa macam masa yang berbaki ni, NR nak cerita banyak2 pasal Kisas dan semua perkara berkaitan dengannya. NR tak nak kenangan belajar kat sini lupus daripada ingatan..dan kalau boleh biarlah penulisan ni bermanfaat buat generasi seterusnya. Insha-Allah..

HAK DAN KEBERKATAN

Kedua-dua perkara ni amat berkait rapat dan tak boleh dipisahkan. 
Apa itu hak? Hak kalau menurut Kamus DBP bermaksud hak milik dan kepunyaan. 
Keberkatan pulak bermaksud kurnia atau rahmat Allah yang mendatangkan kebaikan kepada hidup seseorang.

Apa yang NR nak cerita kat sini..waktu mula2 NR masuk Kisas waktu Form 4(2016), kami Form 4  ada banyak perjumpaan atau kat sini panggil liqa' dengan akak2 BADAR Form 5. Tujuan liqa' adalah kerana ingin mentarbiyah kami..tarbiyah maksudnya didikan. Melalui liqa' ni, kami mungkin ditegur apa kesalahan batch kami, atau ada nasihat dan perkongsian daripada mereka. Biasalah kalau waktu Form 4 kita tak suka dengan liqa' ni..sebab kadang2 penat2 balik prep pukul 11 malam tiba2 ada announcement liqa' kat musolla pulak kan..waktu tu rasa nak rebel pun ada. hahaha...


Tapi hakikatnya benda tu lah yang kami rindukan waktu Form 5. Sebab apa? Sebab waktu Form 5 biasanya masing2 akan rasa 'senior', berkuasa dan patut dihormati. Jadi liqa' sebeginilah yang menyedarkan kami sebenarnya. Liqa' ni bukan untuk membebankan, menyusahkan jauh sekali menyeksa dan mengazab, tapi ia suatu bentuk kasih sayang yang tak terluah dengan kata2 tetapi melalui perbuatan. Liqa' ni membuktikan yang ada orang masih lagi prihatin dengan kemenjadian kita. So bila ada orang nampak kita buat salah mereka betulkan. Bukankah Islam menyuruh kita untuk saling ingat-mengingati? Amar makruf nahi mungkar :)


Nak dijadikan cerita, biasanya kami waktu Form 4 dulu akan naik dorm dulu sebelum turun liqa' kat musolla, so bila kat dorm tu adalah yang tidur sekejap, basuh baju, gosok baju dan sebagainya. Biasanya benda tu take time maka ramailah yang turun lewat 'sikit' heehhe. Katakanlah liqa' 11.15 malam, maka adalah yg turun 11.20, 11.25 ke..ianya perkara yg ramai org buat awal2 dulu. Tapi nak tahu apa nasihat akak2 yang menyentapkan kami waktu liqa' tu?

"Akak hargai antunna(kamu semua-untuk perempuan) semua turun malam ni. Tapi, akak nak tegur sikit pasal hak. Kita semua tahu liqa' ni start pukul 11.15 sepatutnya, tapi disebabkan ada orang yang turun lewat, kita terpaksa start liqa' lewat. Pukul 11. 30 baru boleh start. Antunna yang turun lewat ni, masing-masing tahu sendiri pukul berapa dia turun. Samada antunna datang 11.16 atau 11.17 sekalipun, antunna dah ambik 1/2 minit masa kawan2 antunna yang datang tepat 11.15. Dan ini bermakna antunna dah ambik hak kawan2 antunna. Antunna sepatutnya mintak maaf atas kelewatan antunna dan akak tak nak tengok perkara ni berulang lagi lepas ni."


Gulpp..zappppp!! Sentapnya masha-Allah..kalau antum tak tersentap mungkin petanda hati dah hitam..huhu JK.

Itu baru sikit ditegur tentang hak. Tak lagi teguran masa Dewan Makan(DM).
Waktu minum petang contohnya, kadang2 bila dah lapar, ada orang akan rembat je 2 ke 3 jenis kuih tu untuk dia sorang je. Tak fikir dah orang belakang. Maka bila time kuih sedap terutamanya,(contoh kuih jala) akan berlakulah krisis tak cukup kuih sedangkan ramai lagi yang tak makan. Di sinilah fungsi akak2 untuk tegur kami(sebab kami masih baru) tentang hak di dewan makan. 


Kuih tu semuanya dah ada empunya hak untuk dimakan, sebab semua orang dah bayar yuran makan. So, katakanlah kita ambik 4 kuih jala yang sepatutnya sorang dapat 2, apa hukum kita telan makanan extra tu sebenarnya? NR tak nampak selain daripada haram hukumnya. Kan? Bukankah itu bermaksud kita makan makanan orang lain tanpa kebenaran jugak? Haram tu means dosa kan? Melainkan memang kawan korang bagi korang makan bahagian dia ataupun makcik confirm2 cakap kuih tu adalah lebihan petang tadi yang tak habis. So waktu tu bolehlah korang nak melantak sebanyak mana yang korang nak. Tapi adalah berdosa utk makan bahagian orang lain tanpa kebenaran sebab itu bermakna kita dah ambik hak orang tu. Refleks dan muhasabah diri balik..pernah tak kita buat benda ni?

Banyak lagi hak dekat DM ni kalau nak dicerita. Satu lagi perkara yang mungkin dianggap biasa di sesetengah sekolah, tapi di Kisas TAK. Fi'il cop 'saya after dia' dalam barisan panjang. 


Okey NR bagi situasi.
Suatu petang, waktu makan malam..antum beratur dalam barisan panjang nak ambik makanan ni..Tetiba ada sorang ni datang, dia cakap, "Eh Wanna saya after dia..dia copkan untuk saya tadi..hehe" dengan senyuman 'biggrin' tu dia pergi berdiri depan antum. Tak lama kemudian, ada pulak beberapa orang lain yang pergi buat benda sama dekat bahagian depan2, waktu tu, APA ANTUM RASA? Fed-up kan? Of course..haha kita yang beratur kat situ dah sekian lama kepala lutut dah longgar perut pun dah bermain buskerz*haha over dan hiperbola* akhirnya makin terkebelakang dan kebelakang. Inilah yang NR rasa dekat sekolah lama NR dulu..haha sorry ye sekolah lamaku :D I LOVE U !  

But this situation means you have take other person's right. Sohih au la?(Betul atau tidak?)
Fikir2 kanlah..


Satu lagi ni mungkin ramai orang tak perasan. Hak Al-Qur'an ketika kita membacanya. Mungkin ramai lagi yang tak sedar atau tak tahu mungkin, Al-Quran pun ada hak2nya yg perlu kita tunaikan. Macam mana? Dalam kita membaca Al-Quran, hak2 seperti cara bacaan, makhraj huruf, tajwid dan sebagainya adalah hak2 Al-Quran yang kita kena jaga. Barulah Al-Quran tu akan jadi hujah untuk kita di akhirat, yang akan pertahankan qari'(pembaca) dan qariah nya kelak, bukan yang akan mendakwa dan menjadi hujah ke atas kita seperti hadis Nabi SAW.


Tapi, apa kaitannya HAK DAN KEBERKATAN??
Kita tahu, keberkatan tu ada banyak puncanya. Jangan pandang remeh dengan sekecil2 kebaikan sebab padanya ada keberkatan kalau dilakukan dengan ikhlas. Jaga hubungan dengan Allah, dengan kawan, cikgu, mak ayah tu punca keberkatan. Tak membazir makanan pun punca keberkatan. Jaga solat punca keberkatan. Dan lain2 lagi.


Tapi jangan lupa, HAK pun adalah PUNCA KEBERKATAN. Dan keberkatan ni kalau nak dicerita, menjadi salah satu asbab seseorang tu bahagia atau merana dalam hidupnya. Boleh jadi, seseorang tu kaya yang amat masya-Allah, kereta ferrari bersusun dalam garaj bawah tanah, tapi hatinya tak bahagia. Sebab apa? Mungkin hartanya diperoleh dengan cara yang haram.

Boleh jadi, kita nampak seseorang tu diberi kejayaan 11A+ SPM tapi cikgu tak redha, mungkin kerana cikgu pernah terasa hati dengan si fulan bin si fulan.*Nauzubillahiminzalik* Dah takde keberkatan di situ..

Nampak tak kaitannya??
Alhamdulillah NR bersyukur sebab disedarkan dengan perkara ni walaupun kadang2 diri ni terlupa juga. Alhamdulillah ada kawan2 yg masih prihatin yang menarik tanganku disaat alpa dan leka.

Syukur Ya Allah kerana Engkau jadikan Kisas sebagai asbab untuk aku lebih mengenali Islam, mendalami Islam dan mencintai Islam. Moga Engkau kurniakan kekuatan untuk aku terus beristiqamah di jalan dakwah dan mati dalam dakwah. Amin..

Moga bermanfaat entry kali ni. insha-Allah.
Tak tahu bila lagi NR mampu menulis entry di blog ni.
Kita merancang tetapi Allah juga merancang, dan perancangan Allah itulah yang terbaik.
Moga bertemu lagi, biiznillah :)


I LOVE KISAS
*Riqlid night dinner*

Hati yang jujur melahirkan tindakan yang jujur :)

Ahlan Wa Sahlan Form 4 2017 Ila Kisas | Persediaan & Persiapan untuk ke Kisas


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. 
Memandangkan jari-jemari NR dah lama tak bermain di keyboard, banyak bermain dengan pen je, jadi NR takde idea nak taip entry pasal apa sebenarnya.

Tapi tadi NR check statistic blog..dan NR amat terkejut bila melihat search keywords yang banyak orang cari adalah berunsurkan Kisas! Yes! Kisas! My beloved school!

bilik dorm kisas..
google banati masat tikar....? *apakah ini?*
kehidupan pelajar kisas..
kisas..
suasana kehidupan kisas..

Ni mesti ada kaitan dengan Form 4 dan SBP...hmmm mungkin mereka2 ni nak tahu lebih lanjut pasal Kisas. Atau mungkin mereka dah ditawarkan masuk ke Kisas dan nak buat persiapan? Owh ye Form 4 masuk lepas cuti raya cina kan?  Excitednya ana nak terima junior!!! I am so eager to meet you guys! Cepatlah masukkkk....!*haha gedik* 
😆😆😆😆😆

Memandangkan korang masih freshie dan greenie 'mungkin'..di sini akak selaku senior Form 5 bagi tahun 2017 ini akan memberikan pencerahan serba sedikit In shaa Allah..bagi mengeluarkan korang "minaz zhulumati ilan nur"..dari kegelapan kepada cahaya..hehehe

Tapi mungkin pencerahan ni lebih kepada golongan bergelar muslimat lah ye..akak tolong setakat yg mampu, orait girls??

Baiklah, first thing first, antunna dah dapat kan senarai kelengkapan yang perlu korang bawa untuk ke SBP? Apa yang korang perlu tahu, modul panduan tu adalah bersifat general/umum untuk kebanyakan SBP. Jadi, mesti ada beberapa benda yang tak selaras dengan isi panduan tu.

Okey, jom kita sentuh satu persatu bab cerita.


1. DORM
  • Antunna tak dibenarkan pakai baju t-shirt lengan pendek dalam dorm, apatah lagi ketika nak keluar dari dorm. Pelik ke? Tak pelik di sekolah lama antunna, tapi di Kisas sangat pelik. So, jika antunna sempat baca entry ni, JANGAN BAWA BAJU T-SHIRT LENGAN PENDEK KE KISAS. BAWA BAJU T-SHIRT LENGAN PANJANG SAHAJA. Silalah percaya. Susah ke? Akak tahun lepas(2016) masa mula2 masuk pun bawak banyak baju lengan pendek, tapi hari pertama tu antunna akan ada perjumpaan dengan KP Dorm(orang yang bertanggungjawab bimbing antunna sepanjang setahun dalam dorm) dan mereka akan beritahu DO's and DONT's in Kisas. Baju lengan pendek kena bawak balik. Camne akak buat dengan ketiadaan baju t-shirt lengan panjang waktu tu? PAKAI BAJU MUSLIMAH DALAM DORM lah jawabnya ye adik2..owh ye, ni kita bercakap tentang baju T-shirt dalam dorm..yang BAJU MUSLIMAH tu memang antunna wajib bawak untuk bersukan.
  • Rasanya benda lain ni benda yang common dan korang dah tahu pun. TILAM DAN BANTAL DISEDIAKAN jangan risau...CADAR, SARUNG BANTAL DAN SELIMUT TAK PERLU BAWA DARI RUMAH, KORANG AKAN BELI DI KOPERASI MENGIKUT WARNA RUMAH YANG KORANG DAPAT WAKTU DAFTAR.
  • BOLEH BAWA MEJA STUDY KALAU NAK..bilik study disediakan untuk setiap rumah..tapi ada jenis orang yang suka study dalam dorm. Meja study bukan suatu kewajipan, tapi cuma untuk keselesaan.
  • TAK PERLU/TAK BOLEH BAWA RAK BUKU. Dorm ni dah cukup2 ruangnya untuk loker dan katil antunna, takde ruang untuk rak ye.
  • TAK BOLEH PAKAI SELUAR BOXER/SELUAR TIGA SUKU/LEGGINGS dalam dorm, apatah lagi luar dorm. Cuma pakai seluar biasa..ala seluar yang biasa2 je..tak fit tak jarang. Faham kan? Kain batik dibolehkan.

2. ASRAMA
  • Antunna diwajibkan untuk PAKAI TUDUNG LABUH untuk keluar dari dorm/ke tandas/ke blok sebelah/ke musolla. Pendek kata, keluar dari dorm je, antunna kena pakai tudung labuh. So, JANGAN BAWA TUDUNG ARIANI/TUDUNG BAWAL/TUDUNG SHAWL untuk jadikan sebagai "TUDUNG TANDAS" antunna. Memang tak boleh! Kenapa? For your information, asrama muslimat Kisas ni TERBUKA..I mean, orang2 dekat jalan raya tu boleh nampak kita di dalam asrama ni. Scaryy?? No! it's reality! Jadi kalau nak senang bawaklah satu tudung labuh yang khas untuk ke tandas. Fahimtunna?

3. TOILET
  • Barang2 toiletries macam biasa. Sama je macam sekolah lama. Benda2 asas macam berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, sabun basuh baju baju, pencuci muka, baldi dan sebagainya tu kenalah bawa. Tak berubah pun bila antunna datang Kisas...

4. SEKOLAH
  • Penting untuk akak ingatkan. Kalau antunna bukan Persatuan Puteri Islam Malaysia dari sekolah lama, contohnya antunna Pengakap, dan antunna dah ada uniform Pengakap tu, antunna kena tahu yang di Kisas, SEMUA PELAJAR MUSLIMAT KENA PAKAI UNIFORM PPIM even persatuan apa pun antunna kat sini. Faham tak? Maksudnya di sini antunna takkan pakai lagi uniform pengakap tu. Faham ke? Sebab apa rasionalnya? Kakak akak cakap, peraturan ni start masa tahun dia kat sini..rasionalnya kerana pemakaian unform PPIM adalah lebih sopan dan menjaga aurat kaum muslimah. Betul tak? Untuk kaum muslimin, mereka takde masalah, tapi untuk muslimat, antunna memang kena pakai uniform PPIM. Jangan salah faham, bukannya semua muslimat kena masuk PPIM, cuma PAKAI BAJU PPIM, tapi persatuan setiap orang berbeza. Oh ye..kat Kisas takde Persatuan Pandu Puteri ye adik2.. :) Jangan risau, ada banyak unit beruniform kat sini..bukan PPIM je. Tapi PPIM lah yang paling aktif..HIGHLY RECOMMENDED! Hehe :D
  • Tudung labuh antunna mesti mengikut piawaian..tutup dada, tutup punggung. Senang cerita, kena labuh.
  • Antunna wajib pakai handsock bila keluar dari asrama. Dan WARNA HANDSOCK YANG DIBENARKAN KETIKA HARI SEKOLAH HANYALAH WARNA HITAM/PUTIH. Tak boleh pakai handsock warna-warni ye adik2..tapi kalau weekend tu suka hatilah nak pakai warna apa pun.
  • Kasut hitam PVC. Fully warna hitam..bukan yang tapak berwarna coklat, ada hiasan or what so ever. Kasut hitam PVC kosong!

Baiklah, rasanya sampai sini je kot, Beberapa perkara di atas adalah perkara yang menimbulkan "keter-kejutan" kepada akak waktu mula2 masuk ke Kisas. Perkara2 lain tu mungkin perkara yang sama macam sekolah lama. Akak cuma nak inform je apa yg mungkin menjadi kelainan drp sekolah lama antunna. Kisas tak lah strict sangat..maksudnya, datang2 korang dah kena ada baju PPIM...we will give you time to set up all the needs. Normally we will give you time until the next holiday to prepare all the things. Cuma, untunglah kalau korang dah terbaca entry ni dan buat persiapan awal. In shaa Allah peraturan ni tak berubah lagi..sebab inilah peraturan time 2016 dan in shaa Allah dibawa ke 2017. 

Akhir kata, persiapan yang paling penting untuk antunna sediakan ialah, PERSIAPAN MENTAL DAN FIZIKAL. Kisas adalah SBP dan jadualnya berbeza daripada sekolah lama antunna. Mental dan fizikal kena QOWIY! Kalau tak, antunna akan kecundang, dan terbitlah bibit2 rasa nak pindah sekolah.

HOMESICK tu biasa dan normal pada peringkat awal..akak pun homesick sampai demam waktu minggu first, but YOU KNOW YOU HAVE TO MOVE ON. Whether antunna dapat ke tak Kisas, segalanya ada HIKMAH. Ada SESUATU yang ALLAH nak bagi.. dan ALLAH nak antunna BELAJAR SESUATU DARIPADANYA.


*Motto Kisas* 

Fastaqim Kama Umirta
(Maka beristiqamahlah kamu sebagaimana yang diperintahkan..)

Syukran jazilan, Wassalamualaikum.


Hati yang jujur melahirkan tindakan yang jujur :)